Επίκαιρος ο Καβάφης

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-14, 16:20:07
Επίκαιρος ο Καβάφης

Προφητικός αλλά και αναγκαίος είναι σε εποχές κρίσης ο ποιητικός λόγος του Καβάφη, ο οποίος υπενθυμίζει θεμελιώδεις έννοιες σε δύσκολες χρονικές περιόδους. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στο μεγάλο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, παρουσία Πανεπιστημιακών και κορυφαίων μελετητών του Καβάφη. Το συμπόσιο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του επταημέρου αφιερώματος στον Αλεξανδρινό ποιητή,  που  διοργανώνει ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το Μουσείο Α.Κ. Δάμτσα και την υποστήριξη φορέων της πόλης. 

Μεταξύ των εισηγητών της χθεσινής διοργάνωσης ήταν ο Μανώλης Μαραγκούλης, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας, υπεύθυνος του Μουσείου του Κ.Π. Καβάφη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «μέσα από το έργο του Καβάφη καθίσταται σαφές ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες μ’ ένα στοχαστικό τρόπο κι όχι αστόχαστα. Αυτό μεταφράζεται, εξηγεί ο ίδιος, μέσα από τη σημερινή επικαιρότητα την οποία ζούμε και βλέπετε ότι είναι μια κατάσταση εξαθλίωσης και απόλυτης παρακμής». Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι ο Καβάφης μίλησε μέσω του έργου του για «την έλλειψη στρατηγικής του νεοελληνικού κόσμου».

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν στο πάνελ συγκλίνουν στις έννοιες της «οικουμενικής και της διαχρονικής διάστασης του έργου του Καβάφη», ενώ όπως ανέφερε επιπροσθέτως η Μαρία Στασινοπούλου, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας «ο Καβάφης διαβάζεται όχι ως ένας παλιός ποιητής που τον ανακαλύπτουμε κατά καιρούς, αλλά ως ένας σύγχρονος ποιητής των ημερών μας». Κατά συνέπεια «τα ποιήματά του είναι προφητικά και προσαρμοζόμενα σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής, της πολιτικής ή της κοινωνίας».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Καβάφης είχε αναφερθεί στην κρίση, λέγοντας ότι «κρίση ακούω από τα μικράτα μου. Επειδή ήμουνα γιος εμπόρων, κάθε τόσο άκουγα στο οικογενειακό περιβάλλον για κρίση. Οι κρίσεις έρχονται και επανέρχονται». Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα αν το έργο του Καβάφη «ακουμπάει» πάνω στην κρίση, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος - ποιητής, βιβλιογράφος, τόνισε από την πλευρά του ότι: «συνδέεται με την κρίση όχι όμως με την έννοια της στενής πολιτικής σκοπιμότητας ή ότι γίνεται επίκαιρος λόγω της κρίσης. Διαβάζοντας ποιήματά του όπως το: «Ας φρόντιζαν» ή το «στα 200 πΧ.» θα διαπιστώσουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα, στη σημερινή κατάσταση και αυτή είναι η αξία του έργου του, ότι εφαρμόζεται σε όλες τις εποχές».

Ο υπεύθυνος πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Μάκης Τσάμης, ο οποίος διατύπωσε την αρχική ιδέα, έκανε λόγο για «απότιση φόρου τιμής σε μια μεγάλη προσωπικότητα, ένα σημαντικό άνθρωπο της τέχνης και του πολιτισμού και της ποίησης, έναν οικουμενικό ποιητή. Είναι σημαντικό, επεσήμανε ο ίδιος,  να ακούγεται σήμερα ο ποιητικός του λόγος, γιατί μας βοηθάει να ξαναβρούμε το νήμα της ζωής μας από την αρχή, σε δύσκολες εποχές».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=