Αργοπεθαίνουν τα πρατήρια καυσίμων

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-11, 10:40:43
Αργοπεθαίνουν τα πρατήρια καυσίμων

Τα δεδομένα στον κλάδο των πετρελαιοειδών σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδηγούν τα πρατήρια καυσίμων είτε σε χέρια άλλων είτε σε λουκέτο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

 

Μάλιστα όπως λένε πρατηριούχοι της Μαγνησίας, η  γεωγραφική θέση του πρατηρίου  (κεντρικά ή περιφερειακά) θα κρίνει το αν η επιχείρηση θα περάσει στα χέρια εταιρίας πετρελαιοειδών ή θα μπει λουκέτο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων της Μαγνησίας περισσότερα από 30 πρατήρια αυτή τη στιγμή  βρίσκονται σε  δεινή θέση. Η χαριστική βολή γι’ αυτούς ήταν ο τρόπος που εξελίχθηκε η υπόθεση με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ήδη δέκα από τα πρατήρια που έχουν κλείσει δεν έχουν βρει καινούργιο μισθωτή, ενώ άλλα τόσα δεν έχουν ακόμη τοποθετήσει το σύστημα εισροών - εκροών, ενδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι περισσότεροι πρατηριούχοι είναι σε απόγνωση.

Η προθεσμία για  να τοποθετήσουν το σύστημα εισροών - εκροών εκπνέει τον Φεβρουάριο, και σε περίπτωση που δεν γίνει η τοποθέτηση του συστήματος, ανακαλείται η άδεια του πρατηρίου καυσίμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του κλάδου, που όπως υποστηρίζεται δέχεται απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων επιμένουν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και δεν υπάρξουν αλλαγές και μέτρα, οι πωλήσεις καυσίμων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό της μείωσης κατά τόπους δεν αποκλείεται και να φτάσει και το 60% καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν καν παραγγείλει πετρέλαιο τη φετινή περίοδο. 

Αποδίδουν  δε την ακρίβεια στα καύσιμα, στους φόρους, που είναι, όπως είπαν, οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, καθώς και στην αδιαφανή τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο χονδρικής με το σύστημα των εκπτώσεων.


«Εγκλωβισμένοι…

Με τον Ε.Φ.Κ και τη βενζίνη

Ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Νομού Μαγνησίας,  κ. Απ. Βολιώτης  εκτιμά ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, αφού πολλοί Βολιώτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, ενώ αναφερόμενος  στην κίνηση που καταγράφεται στα βενζινάδικα της Μαγνησίας, τόνισε πως σε σχέση με πέρσι, καταγράφεται μείωση έως και 40%, πράγμα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης.

Παράλληλα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες  πρατηρίων, η αρνητική κατάσταση έχει ενισχυθεί και από τις εταιρείες και τα διυλιστήρια, τα οποία και διαμορφώνουν τις τελικές τιμές των καυσίμων, ενώ παράλληλα το δικό τους κέρδος παραμένει το ίδιο. «Πολλοί έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης κερδίζουμε και εμείς περισσότερο. Το κέρδος του πρατηριούχου είναι σταθερό. Δεν αλλάζει», υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι του Βόλου.

Σπάνιο φαινόμενο είναι πια να γεμίσει ο οδηγός το ρεζερβουάρ, σύμφωνα με  τον Άγγελο Τσαβέ, πρώην πρόεδρο της Ένωσης που διατηρεί πρατήριο καυσίμων στην οδό Ιάσονος: «Παρατηρούμε ότι υπάρχει κίνηση, αλλά δεν υπάρχει κατανάλωση, ο κόσμος κοιτάει να βάλει 5 - 10 ευρώ για τις απαιτούμενες μετακινήσεις. Πλέον ο Βολιώτης έχει ξεχάσει να γεμίζει το ρεζερβουάρ». Συνεχίζοντας δε, επισημαίνει όσον αφορά την πορεία της τιμής των καυσίμων και το διαρκές ασανσέρ: «Δεν γνωρίζω ακόμη πια θα είναι η κατάσταση το χειμώνα, τα καύσιμα κάθε μέρα αλλάζουν τιμές και δυστυχώς η τιμή που διαμορφώνεται κάθε μέρα είναι αυξημένη και όχι μειωμένη. Ο κόσμος όταν βλέπει την τιμή δυσαρεστείται, αλλά δεν φταίμε εμείς για τις αυξήσεις. Πολλοί δεν κατανοούν ότι οι τιμές αυξάνονται από τις εταιρείες, με αποτέλεσμα και εμείς να μην έχουμε άλλη επιλογή».

Ειδική έκπτωση

στα καύσιμα… 

Την ώρα που ωστόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και εξετάζει σειρά άλλων μέτρων, για να διευκολύνει τους καταναλωτές, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα δημοσιονομικά, μία μελέτη του Επιμελητηρίου Κιλκίς δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις. Η μελέτη μάλιστα αυτήπου εκπονήθηκε από την εταιρεία «Lever Α.Ε.» για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), που θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς τέλος  Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για να αξιοποιηθεί σε όλη τη χώρα, ως «διαπραγματευτικό ατού» των επαγγελματιών απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου των πρατηρίων έχει εξίσου σημαντικές απώλειες για το κράτος, αφού δεν εισπράττεται ο φόρος από τα καύσιμα. Στο πλαίσιο της μελέτης που έγινε εκτιμάται ότι, εάν εφαρμοστεί ένα σύστημα εκπτώσεων στα καύσιμα για τους κατοίκους του Κιλκίς (στη συγκεκριμένη περίπτωση), ώστε η τιμή να μειωθεί από 20 έως 40 λεπτά το λίτρο, τα έσοδα του δημοσίου θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα η πρόταση βασίζεται σε ανάλογα συστήματα εκπτώσεων στα καύσιμα που εφαρμόζονται στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα σε περιοχές που συνορεύουν με την Αυστρία και τη Σλοβενία. Όπως διαπιστώνουν οι μελετητές, η εφαρμογή του μέτρου είχε θεαματικά αποτελέσματα για τους πολίτες αλλά και για το ιταλικό κράτος.
 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=