«Χτύπησαν» στο φωτοβολταϊκό πάρκο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-07, 16:15:44
«Χτύπησαν» στο φωτοβολταϊκό πάρκο

Τη «γύμνια» των σχολείων απέναντι σε επιτήδειους που λυμαίνονται τις σχολικές περιουσίες μετά την απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων, έρχεται να καταδείξει για μία ακόμη φορά, το νέο κρούσμα κλοπής που σημειώθηκε στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου 

«Ποντικοί» αυτή τη φορά έβαλαν στο στόχο τους το φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί στην ταράτσα του 1ου ΣΕΚ Βόλου, του πρώτου σε πανελλήνιο επίπεδο τέτοιου πάρκου που λειτουργεί σε σχολική μονάδα.

Αφαίρεσαν καλώδια, αλεξικέραυνα και σωλήνες χαλκού από τα νέα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα λειτουργούσαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο επέκτασης του πάρκου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν το τέταρτο κρούσμα κλοπής μέσα στους δέκα τελευταίους μήνες, που σημειώθηκε στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του 1ου ΣΕΚ Βόλου, Γιάννη Τσοκανάκη, μόλις πριν από 15 ημέρες και σε έλεγχο ρουτίνας που έγινε στους χώρους του σχολείου και στο φωτοβολταϊκό πάρκο, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν τρεις εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών μηχανημάτων από τα εργαστήρια. Προφανής στόχος πρέπει να ήταν ο χαλκός, αφού βρέθηκαν και κατεστραμμένες μονάδες από τις οποίες έλειπαν όλα τα χάλκινα στοιχεία.

Η διεύθυνση είχε τότε καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, χθες όμως τους καθηγητές και μαθητές περίμενε και νέα δυσάρεστη έκπληξη.

Επίσης σε έλεγχο ρουτίνας, χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι αυτοί τη φορά άγνωστοι δράστες, είχαν «χτυπήσει» στο φωτοβολταϊκό πάρκο του 1ου ΣΕΚ Βόλου.

Ο κ. Τσοκανάκης διαπίστωσε ότι έλειπε η παροχή ρεύματος του πάρκου. Βεβαίως το φωτοβολταϊκό πάρκο συνεχίζει να λειτουργεί, αφού οι άγνωστοι δράστες έβαλαν στο μάτι όχι τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αλλά τις καινούριες που θα λειτουργούσαν μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο επέκτασης του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Πρόχειρες εκτιμήσεις των καθηγητών προϋπολογίζουν το κόστος της ζημιάς σε περίπου 3.000 ευρώ, όταν το όφελος των κλοπιμαίων και συγκεκριμένα του χαλκού δεν ξεπερνά τα 50 έως 100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο του 1ου ΣΕΚ Βόλου, είναι το πρώτο που λειτούργησε -και ίσως το μοναδικό- σε σχολική μονάδα στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και αποφέρει τα έσοδα στα σχολικά ταμεία.

Το νέο κρούσμα σήμανε εκ νέου συναγερμό στη σχολική κοινότητα. «Φαίνεται ότι τα σχολεία μετά το πέρας των μαθημάτων μένουν αφύλακτα και γίνονται στόχος επιτηδείων. Ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να κάνει οτιδήποτε και εμείς ως εκπαιδευτικοί δεν έχουμε κανένα τρόπο να προστατέψουμε την περιουσία του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Τσοκανάκης.

«Οι φύλακες πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία και μάλιστα σε 24ωρη βάση», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα κλοπών στα σχολεία τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Ο ίδιος εστίασε και για τους κινδύνους που διατρέχουν, εκτός από τις σχολικές περιουσίες και οι ίδιοι οι μαθητές εξαιτίας της έλλειψης σχολικών φυλάκων. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες τα σχολεία γίνονται στόχος διαρρηκτών. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι οποιοσδήποτε κακόβουλος μπορεί να πλησιάσει τους μαθητές», επεσήμανε ο κ. Σαβελίδης.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=