Πηλιορείτικες γεύσεις στο εξωτερικό

Τελευταία ενημέρωση: 2013-07-01, 11:30:38
Πηλιορείτικες γεύσεις στο εξωτερικό

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι παραδοσιακές Πηλιορείτικες γεύσεις, οι οποίες «ταξιδεύουν» έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη μακρινή Αμερική, χάρη στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν επαγγελματίες της περιοχής μας.

Αλλοδαποί τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα τοπικά προϊόντα τα οποία τους προσφέρουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι ξενοδόχοι, αλλά και να μυηθούν στα μυστικά της ντόπιας κουζίνας, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά στην διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου  

Η γνωριμία των Αμερικανών τουριστών με τις Πηλιορείτικες γεύσεις, είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο στην προσπάθεια ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με ουσιαστικό στόχο την ενίσχυση αλλά και την διεύρυνση, παράλληλα, της σεζόν. Τα μαθήματα μαγειρικής ξεκίνησαν πρόσφατα και έγιναν δεκτά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Συγκεκριμένα, ομάδα Αμερικανών τουριστών που επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες το Πήλιο, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην παρασκευή παραδοσιακών φαγητών, όπως το σπεντζοφάϊ, η μελιτζανοσαλάτα, το κρέας στην στάμνα, αλλά και οι πίτες, να τα γευτεί,  αλλά και να μυηθεί στα μυστικά της ντόπιας κουζίνας.

Τα μαθήματα μαγειρικής πραγματοποιήθηκαν στην Πορταριά, και συγκεκριμένα σε ξενώνα τον οποίο διαχειρίζεται η Ελένη Καραΐσκου, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον Δημήτρη Βαραλή, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Πήλιο ως συνοδός βουνού, επί σειρά ετών. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται μαθήματα μαγειρικής για Αμερικανούς τουρίστες και είναι μια πρόταση του γραφείου με το οποίο συνεργάζομαι, την οποία κάναμε πράξη από κοινού, διότι η κουζίνα έχει πάντα ενδιαφέρον. Άλλωστε, δεν είναι απλώς ένα μάθημα, διότι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία παρασκευής διαφόρων τοπικών φαγητών», αναφέρει ο κ. Βαραλής.

Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από δέκα άτομα, τα οποία έμαθαν «πως φτιάχνουμε μια σαλάτα, έμαθαν πώς να μαγειρεύουν κάποια κλασσικά Πηλιορείτικα φαγητά όπως το σπεντζοφάϊ, είδαν πως παρασκευάζεται η πίτα, πως ανοίγουμε τα φύλλα, πως τη φουρνίζουμε, συμμετείχαν στην προετοιμασία του φαγητού, ακόμη και του παραδοσιακού χαλβά  και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, στρώθηκε ένα μεγάλο τραπέζι για όλους», αναφέρει ο συμπολίτης συνοδός βουνού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες δραστηριότητες αναπτύσσονται με ιδιαίτερη επιτυχία σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, ενώ η συγκεκριμένη ομάδα από την Αμερική, περιηγήθηκε προηγουμένως γευστικά στα Χανιά, τους Δελφούς και τα Ζαγοροχώρια, πριν συμπληρώσει το παζλ των γαστρονομικών εμπειριών από την Ελλάδα, με τις γεύσεις του Πηλίου.

Θεωρείται δε βέβαιο, ότι οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα αποτελέσουν πρεσβευτές των ελληνικών και δη των Πηλιορείτικων γεύσεων στην χώρα τους, δίνοντας το έναυσμα και σε άλλους Αμερικάνους να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι στην ίδια διαδικασία.

          

Παραδοσιακές γεύσεις

 

Στόχος του κ. Βαραλή είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποτελέσει θεσμό και να συνεχιστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, με αμείωτους ρυθμούς. Το επόμενο γκρουπ Αμερικανών αναμένεται στις 8 Ιουλίου και απαρτίζεται από τριμελή οικογένεια. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί το Πήλιο Αμερικανίδα τουριστική πράκτορας με την οικογένειά της, προκειμένου να συμμετάσχει στα μαθήματα μαγειρικής. «Καταβάλλουμε προσπάθεια, προκειμένου να έχουμε και άλλα γκρουπ στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενσωματώνοντας στις περιπατητικές δράσεις που πραγματοποιούμε με τους ξένους τουρίστες και τα μαθήματα μαγειρικής», αναφέρει ο εμπνευστής της παραπάνω πρωτοβουλίας.

            Η ανάδειξη των τοπικών γεύσεων είναι παράλληλα ένα σημαντικό κεφάλαιο και για τους ίδιους τους ξενοδόχους, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαραλής: «οι περισσότεροι ξενοδόχοι προσφέρουν τοπικά προϊόντα είτε φρούτα είτε λαχανικά είτε γιαούρτι είτε παρασκευάζουν οι ίδιοι το ψωμί που προσφέρουν στους πελάτες τους. Υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο ίδιος, και είναι εκτιμητέα από τους ξένους τουρίστες». Η ελληνική κουζίνα, το ελαιόλαδο, ενθουσιάζουν τους αλλοδαπούς τουρίστες, διότι τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν το γαστρονομικό προφίλ της Ελλάδας. Ο συμπολίτης συνοδός βουνού, συνεργάζεται, σημειωτέον, με τουριστικά γραφεία της Αμερικής και της Γερμανίας, ενώ πρόσφατα συνέβαλε αποφασιστικά στην επίσκεψη πολυμελούς ομάδας Αυστριακών στην περιοχή μας, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές αλλά και τις γευστικές ομορφιές της Μαγνησίας.

 

 

Εμπνευσμένη πρωτοβουλία 

 

            Ο πλούτος των προϊόντων που προσφέρει η Πηλιορείτικη φύση σε αφθονία, μετουσιώνεται σε δυνατές γευστικές εμπειρίες, χάρη στις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Φιλάρετος Ψημμένος, ο οποίος διατηρεί ξενώνα στην περιοχή της Τσαγκαράδας. Με πολύ μεράκι συλλέγει μανιτάρια, φρούτα, βότανα, τα οποία μετουσιώνονται σε γευστικά ροφήματα, πρωτότυπες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού,  ακόμη και μουστάρδες που ξαφνιάζουν ευχάριστα τους γευσιγνώστες. Από το 2006 που δημιούργησε τον ξενώνα «Αμανίτα», επικεντρώθηκε στην Πηλιορείτικη φύση κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στον ξενώνα έρχονται τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Αμερική και θέλησα να τους προσφέρω προϊόντα δικά μας, που προέρχονται από την γη που περιβάλλει τον ξενώνα. Έτσι άρχισα να συλλέγω φρούτα από τα δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα μου, παρασκευάζοντας μουστάρδες από φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι, καυτερή πιπεριά κ.λ.π., αλλά και ξύδι από το τοπικό σταφύλι, τη φράουλα».

            Παράλληλα μυήθηκε στα μυστικά των μανιταριών, δημιουργώντας μια σειρά από γευστικές δημιουργίες, όπως τουρσιά και σάλτσες από άγρια μανιτάρια, που γίνονται ανάρπαστες. Εντύπωση προκαλεί παράλληλα και η μαρμελάδα από πράσινη ντομάτα, προϊόν δικής του έμπνευσης, που σερβίρεται τα Κυριακάτικα πρωινά, μαζί με τυριά και αλλαντικά. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται σε περιορισμένες ποσότητες και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες του ξενώνα, «ταξιδεύοντας» παράλληλα σε όλο τον κόσμο, μέσω των τουριστών, οι οποίοι αγοράζουν βαζάκια με τις αγαπημένες τους γεύσεις, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Όλα τα προϊόντα τα παρασκευάζω με εξοπλισμό σπιτικής κουζίνας και παραδοσιακή φροντίδα και οι συνταγές είναι δικής μου έμπνευσης», αναφέρει ο ίδιος.

 

Με σπιτική φροντίδα

            Οι γνώσεις που έχει αποκομίσει ο κ. Ψημμένος, καταγράφονται στα τρία μπλογκς που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να μοιραστεί τις γαστρονομικές του ανησυχίες με το κοινό, αναρτώντας παράλληλα τον κατάλογο των προϊόντων,  τα νέα του ξενώνα, αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσονται, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το κυνήγι μανιταριών. Παράλληλα, ο δραστήριος ξενοδόχος έχει εμβαθύνει στα μυστικά των βοτάνων, σπουδάζοντας μάλιστα επί ένα εξάμηνο βοτανολογία στην Γεωργική Σχολή Συγγρού στην Αθήνα, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

            Ο ίδιος συλλέγει τίλιο, βαλσαμόχορτο για την παρασκευή του περίφημου βαλσαμόλαδου, κράταιγο, το οποίο είναι καρδιοτονωτικό, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και άλλα, τα οποία γίνονται η βάση για γευστικά ροφήματα, για τον ίδιο, τους φίλους, αλλά και τους πελάτες του ξενώνα που διατηρεί στην Τσαγκαράδα. «Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί ο ξενώνας, υπογραμμίζει ο κ. Ψημμένος, δουλεύω με αυτή την λογική γιατί οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στο Πήλιο, θέλουν να το γνωρίσουν, να γνωρίσουν τη φύση του και γι’ αυτό προσπαθούμε να τους δώσουμε μια συνολική εικόνα του». Οι γευστικές δημιουργίες που παρασκευάζει με έμπνευση ο κ. Ψημμένος, γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τους τουρίστες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές παίρνουν μαζί τους, φεύγοντας, προϊόντα του ξενοδοχείου.

            Τα ίδια προϊόντα παρουσιάστηκαν, εξάλλου,  με επιτυχία στην πανελλήνια έκθεση με τίτλο γιορτή γεύσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία. Απώτερος στόχος του κ. Ψημμένου είναι να ασχοληθεί ακόμη πιο συστηματικά με τα βότανα στο μέλλον, διερευνώντας παράλληλα την προοπτική της μελλοντικής εξαγωγής των προϊόντων που παράγει, με πολύ μεράκι. Παρακάμπτοντας τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργεί η κρίση, ο εμπνευσμένος ξενοδόχος επικεντρώνεται στον πλούτο της Πηλιορείτικης γης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά τον τουρισμό και την ανάπτυξη, που αποτελεί κοινό ζητούμενο για όλους.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=