Ξυπόλητοι… στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-04-02, 22:32:19
Ξυπόλητοι… στο Βόλο

Ρεφλεξολογικό πάρκο για την προσέλκυση τουρισμού

Πώς θα σας φαινόταν να υπήρχε ένας ειδικός διάδρομος από το λιμάνι μέχρι την έναρξη του δικτύου πεζοπορίας του Πηλίου όπου μικροί μεγάλοι θα περπατούσαν ξυπόλητοι κάνοντας ρεφλεξολογία; Περίεργο; Πρωτοποριακό;

Ίσως και τα δύο. Οι κ.κ. Εμμανουήλ - Ιωάννης Ντόβρος, Βασίλειος Ντόβρος και Ιωάννα Γεωργιάδου μάλλον σκέφτονται πως η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στο Βόλο και μάλιστα να έχει και ιδιαίτερη επιτυχία καθώς μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες. Η πρόταση μάλιστα αυτή παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου που πραγματοποιείται στο Βόλο με χορηγό επικοινωνίας τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Η πρόταση των μελετητών που προέρχονται τόσο από το χώρο της γυμναστικής, της ψυχολογίας αλλά και της αρχιτεκτονικής αφορά τη δημιουργία ενός εναλλακτικού δημόσιου χώρου που συμπυκνώνει τα κοινωνικά, παραγωγικά, πολιτισμικά, επιστημονικά δυναμικά της πόλης του Βόλου και τα μετουσιώνει σε ένα νέο προϊόν και μία νέα τουριστική δυνατότητα που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Βόλου.

Ρεφλεξολογικά πάρκα κατασκευάζονται από τη δεκαετία του 90 στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη και στην Ιαπωνία.Στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη τα ρεφλεξολογικά πάρκα συνδέονται με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Όχι απλά κατασκευάζονται το ένα μετά το άλλο, αλλά συγκαταλέγονται και στους ταξιδιωτικούς οδηγούς μαζί με τα άλλα αξιοθέατα. Συχνά μάλιστα ειδικό συνοδευτικό προσωπικό διευκολύνει τους επισκέπτες στη χρήση και εξερεύνηση των μονοπατιών.

Τα πάρκα αυτά σε κάποιες περιοχές είναι απλά, ενώ σε κάποιες άλλες προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ευεξίας, όπως χώρους αναψυχής (χώροι ομιλιών, εκθέσεων κ.λ.π.), σταθμούς εστίασης (εστιατόρια, μικρά καφέ, εγκαταστάσεις πικ-νικ), ή δραστηριότητες αναψυχής (ιππασία, τοξοβολία κ.α.).

Η πρόταση για το ρεφλεξολογικό Πάρκο Βόλου

 

Περπατήστε ξυπόλητοι στο Βόλο! Αυτό μπορεί να είναι κι ένα από τα σλόγκαν που θα συνοδεύει το έργο και θα αποτελεί το brand name όλης της περιοχής.

Το πάρκο θα έχει αφετηρία στο επιβατικό λιμάνι της πόλης όπου θα βρίσκεται αναρτημένος χάρτης του πάρκου και ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις μέσα σε αυτό. Από εκεί θα ξεκινά ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι, κατασκευασμένο από ποικιλία εναλλασσόμενων φυσικών ενδεδειγμένων υλικών, μέσω του οποίου ο περιπατητής θα οδηγείται παραθαλάσσια στον λόφο της Γορίτσας, τόπο ανάπτυξης των κύριων δραστηριοτήτων.

Στην είσοδο του πάρκου θα υπάρχει χώρος φύλαξης των υποδημάτων, αλλά και επεξηγηματικοί πίνακες του μονοπατιού ακόμη και σε γραφή Braille.

Η διαδρομή θα περιέχει εναλλαγή διάφορων υλικών, όπως χώμα, λάσπη, γρασίδι, χαλίκι, πέτρες μεγάλες, σφαιρικές, λείες ή αιχμηρές, πλακόστρωτο, ροκανίδια, άμμος, ξύλινες σανίδες με παράλληλη ή οριζόντια διάταξη αλλά και ποικίλα επίπεδα δυσκολίας, δηλαδή ισόπεδους δρόμους, ανώμαλους δρόμους, ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα με χρήση σχοινιών.

Για όσους δυσκολεύονται να περπατήσουν σε κάποιο υλικό, θα τους δίνεται η δυνατότητα να περπατούν σε δευτερεύον παράλληλο μονοπάτι με χώμα, ενώ μεταξύ των διαφορετικών σταθμών ανάλογα με το υλικό θα υπάρχουν δεξαμενές με νερό για την πλύση των ποδιών.

Κατά τη διάρκεια της ξυπόλητης διαδρομής θα υπάρχουν σταθμοί αυτοσυγκέντρωσης και εγρήγορσης με κυκλική διαδρομή με σχοινί οδηγό, αποτελούμενη από διάφορα υλικά, με σκοπό την τυφλή βάδιση, σταθμός βαδίσματος εντός δεξαμενής νερού με εναλλαγή αδιάβρωτων φυσικών υλικών στο βυθό, σταθμός ισορροπίας για περπάτημα σε πεζούλι ή ξύλινο κορμό σε διαδρομές ευθείες ή τεθλασμένες, περπάτημα σε υπερυψωμένους ξύλινους κορμούς, σε τεντωμένο σχοινί, σταθμός εκγύμνασης κάτω άκρων, ενώ όσοι κουραστούν από την ξυπόλητη διαδρομή μπορούν να χαλαρώσουν στους σταθμούς ξεκούρασης.

Η πρόταση όμως δεν σταματά εδώ. Θα υπάρχει σταθμός ομαδικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης μαθητών, σταθμός αγωγής υγείας μαθητών, ακόμη και σταθμοί εστίασης βασισμένοι στη χρήση τοπικών προϊόντων διαχειριζόμενοι από κοινωνικούς συνεταιρισμούς, σταθμοί τουριστικής πληροφόρησης για καταλύματα και προορισμούς του Δήμου Βόλου και σταθμοί ενημέρωσης για την τοπική ιστορία και λαογραφία. 

Αφού κάποιος περπατήσει, διασκεδάσει, ενημερωθεί για την πόλη και γευματίσει κατά την έξοδο του διαδρόμου θα συναντήσει χώρο πλύσης κάτω άκρων, ενώ θα υπάρχει και σήμανση προς το μονοπάτι που ξεκινά από την Άλλη Μεριά και συνδέεται με το δίκτυο μονοπατιών του κεντρικού Πηλίου… για όσους δεν χόρτασαν τον περίπατο και επιθυμούν να συνεχίζουν θαυμάζοντας τα μονοπάτια του βουνού των Κενταύρων.

 

Γιατί να περπατήσουμε ξυπόλητοι στο Βόλο;

Η πόλη του Βόλου, σύμφωνα με τους μελετητές, συνδυάζει ιδιότητες που την καθιστούν κατάλληλη για τη φιλοξενία του ρεφλεξολογικού πάρκου, καθώς διαθέτει πολιτισμική και μυθολογική παράδοση που συνδέεται με την προληπτική ιατρική και φυσικό κάλλος που θα αναδειχθεί μέσω της κατασκευής θεματικών περιπτέρων στο λόφο της Γορίτσας.

Στον τόπο αυτό δραστηριοποιούνται πληθώρα συνεταιρισμών ευπαθών και μη ομάδων που αναλαμβάνουν την παρασκευή τοπικών βιολογικών προϊόντων και αναζητούν τρόπους διάθεσης  και οι οποίοι θα μπορούσαν να εμπλακούν στη διαχείριση των θεματικών περίπτερων ή του βοτανικού κήπου εντός του Ρεφλεξολογικού Πάρκου.   Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, ο Βόλος εδώ και δεκαετίες αποτελεί πρωτοπόρο Δήμο που έχει πρωτοστατήσει σε δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα άτομα αυτά μπορούν επίσης να εμπλακούν στη διαχείριση των θεματικών περιπτέρων πάρκου.

Τέλος, στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Βόλου συγκαταλέγεται η παρουσία των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης στην τοπική κοινωνία και στη σχετική ανταλλαγή εμπειριών. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνεται από τους κ.κ. Ντόβρο Εμμανουή - Ιωάννη, Ντόβρο Βασίλειο και Γεωργιάδου Ιωάννα η συνεργασία Δήμου, αστικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων «(κοινωνία των πολιτών) και Πανεπιστημιακών φορέων για τον καλύτερο σχεδιασμό, οργάνωση και λειτουργία του Πάρκου.

Ποιοι μπορούν να περπατήσουν ξυπόλητοι;

Το μονοπάτι μπορεί όχι μόνο να προσελκύσει το τουριστικό κοινό που αναζητά υπηρεσίες και προϊόντα ευεξίας, εναλλακτικής άσκησης και διατροφής τοπικού χαρακτήρα αλλά και να αξιοποιηθεί από το σύνολο του τοπικού πληθυσμού για διασκέδαση, αναψυχή και ευεξία, από διεπιστημονικά προγράμματα αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το μαθητικό πληθυσμό, αλλά και από άτομα με αναπηρίες.

Από το πάρκο φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα άτομα τρίτης ηλικίας για ομαδική εκγύμναση. Έτσι, όπως επισημαίνεται στην πρόταση, επωφελούμενοι της πρότασης δεν είναι μόνο ιδιώτες και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός, ενήλικές και μαθητές, συνεταιρισμοί και ευπαθείς ομάδες, ανάγοντας τη λειτουργία του Ρεφλεξολογικού πάρκου σε καινοτομία.

 

info

Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και την ράχη των ποδιών. Επειδή στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Αν στην περίπτωση του ασθενή δεν είναι εφικτό να γίνει εφαρμογή στα πόδια γίνεται στα χέρια.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=