ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Λιου, Ντάισελμπλούμ

κρίσιμες-επαφές-τσακαλώτου-με-λαγκάρ-28076

Σε περιβάλλον έντονων πιέσεων πρόκειται να βρεθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αργά το απόγευμα, αλλά και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλούμ.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες ότι θεωρεί μη ρεαλιστικό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τον πετύχει μια φορά με «ηρωικές προσπάθειες». Ετσι έκανε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει σε σκληρά μέτρα.

Ο Ντεϊσελμπλούμ σχολιάζοντας είπε ότι το 3,5% είναι ηρωικό αλλά εφικτό για το 2018, καθώς είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν θέλει να εγκαταλείψει τον στόχο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Πρόσθεσε, πάντως, ότι από κει και πέρα «υπάρχει ένα ρίσκο το οποίο πρέπει να συζητήσουμε».

Τα παραπάνω σχόλια δείχνουν ότι Ευρώπη και ΔΝΤ αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν στο εξής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Λαγκάρντ μάλιστα, ενώ τόνισε ότι «δεν θα αποχωρήσουμε» από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ότι «ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου μπορεί να διαφοροποιηθεί». Ειδικότερα, σε σχέση με το «καυτό» ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά όχι απαραίτητα κούρεμα.

Ο Νταισελμπλούμ, πάντως, έδωσε τον τόνο των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι παραμένει αδύναμη η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και πιστωτών της. Λίγο νωρίτερα, ο Λιου είπε ότι «απομένει ακόμη δρόμος να καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου